Kvalitets dioptriske briller kan koste dig flere tusinde kroner. Derfor bør de tjene dig så længe som muligt, og det helt pålideligt. Af denne grund er det vigtigt at klarlægge, hvilke parametre der skal fokuseres på ved købet.

Find ud af de nøjagtige og aktuelle dioptriværdier

Dioptri er en enhed for optisk styrke, som også bruges i forbindelse med linserne i det menneskelige øje. Mange mennesker ser ikke så godt som en person med sundt syn. Dioptrierne i briller bestemmer, hvor stærke deres linser skal være for at korrigere synet. Dårligt syn kan være til stede fra fødslen, men det forværres også med alderen. Der er to grundlæggende problemer:

 • Langsynethed (hypermetropi) – den berørte person ser ikke godt på nært hold. Foran antallet af dioptrier angives et plustegn (+).
 • Nærsynthed (myopi) – den pågældende person ser dårligere på afstand. Foran antallet af dioptrier angives et minustegn (-).

Hvis du vil anskaffe dioptriske briller, bør du kende dine nøjagtige og aktuelle værdier. Generelt kan dioptrier ændre sig over tid. Desuden skal det tilføjes, at disse værdier kan variere mellem højre og venstre øje, så målingen skal være præcis for begge øjne.

Fokuser også på andre vigtige værdier fra recepten

Når du køber dioptriske briller, bør du ikke kun kende den ovennævnte dioptriværdi, som er markeret med SPH, men også andre vigtige værdier fra recepten efter en synsundersøgelse. Hvad er disse?

 • Pupildistance (PD) – normalt angivet i millimeter og markerer afstanden mellem centrum af pupillerne.
 • Cylinderværdi (CYL) – vigtig i tilfælde af astigmatisme, dvs. en øjenfejl, der negativt påvirker synskvaliteten.
 • Cylinderakse (AX) – angiver graden af astigmatisme.

Fokuser på typen af dioptriske glas

Efter de foregående linjer vil det sandsynligvis ikke overraske, at briller har dioptriske glas, som dog også kan have nogle specielle egenskaber. Derfor kan du også fokusere på dette aspekt ved valget.

Udtyndede glas – fremstilles af optiske materialer med en højere brydningsindeks, som muliggør en markant udtynding af linserne samtidig med at bevare de samme dioptriske kvaliteter. Brillerne er dermed blandt andet lettere.

 • Antirefleksive glas – har antirefleksive elementer, der forhindrer spejling og reducerer genskin, så øjnene ser mere naturlige ud. Desuden kan synet gennem dem være klarere og mere kontrastfyldt.
 • Fotochromatiske glas – også kendt som selvtonende. De reagerer på intensiteten af UV-stråling, så de farves efter den aktuelle intensitet af solstrålerne.
 • Farvede glas – findes i dioptriske solbriller, som forbedrer synet og samtidig beskytter mod virkningen af ultraviolet stråling.
 • Glas mod blåt lys – forhindrer gennemtrængning af blåt lys fra skærme, som negativt påvirker den menneskelige krop og produktionen af melatonin, som er "søvnhormonet".

Vær opmærksom på materialet til brillestel

Brillestellet udgør brillekonstruktionen. Deres materiale er derfor væsentligt med hensyn til komfort ved brug, men også for holdbarhed. I øjeblikket er de meget variable. Hvilke grundlæggende varianter er tilgængelige?

 • Plaststel – briller med disse er lettere, billigere og kan have forskellige farver. På den anden side er de ikke særlig modstandsdygtige over for mekanisk skade.
 • Metalstel – selvom de er dyrere og tungere, er de normalt meget mere holdbare, så dine briller kan virkelig holde længe uden tegn på slid.
 • Titanstel – titan er et hypoallergenisk materiale. Briller med disse stel har også lavere vægt og ser elegante ud. De er dog lidt dyrere.
 • Træstel – træ er et traditionelt materiale, og produkter lavet af det er populære også i dag. Træbriller er normalt håndlavede, hvilket afspejles i deres pris.

Undervurder ikke den rigtige størrelse på briller

Dioptriske briller skal naturligvis passe perfekt for ikke at påvirke din komfort negativt. I denne forbindelse er det nødvendigt at tage hensyn til tre grundlæggende parametre, som er angivet i rækkefølge for hvert produkt.

 • Linsens bredde – normalt den første angivne dimension, som angiver størrelsen på linserne på det bredeste punkt. En bredde under 53 mm betegnes som M, en bredde over 58 mm som L. Mål imellem betegnes normalt som standard.
 • Næsebroens bredde – den anden angivne værdi indikerer afstanden mellem stellene ved næsen, som varierer mellem 15 og 25 mm.
 • Længden af siderne – den sidste værdi i tre numre, som angiver længden af siderne fra den forreste del til den bageste. For de fleste briller varierer dette fra 135 til 145 mm.

Tag også højde for designet af dioptriske briller

Dioptriske briller skal ikke kun forbedre synet, men er også en bemærkelsesværdig modeaccessory, og derfor bør du ikke overse den visuelle side ved valget. Dit køn, alder og ansigtsform kan spille en rolle.

 • Køn – selvom mange briller i dag er mærket som "unisex", findes der stadig produkter, der er mere passende for mænd eller kvinder.
 • Alder – alder kan også spille en rolle ved valget af dioptriske briller. Synskorrektionshjælpemidler beregnet til børn bør ikke kun være mindre, men kan også have et mere legende design.
 • Ansigtets form – personer med et ovalt ansigt kan vælge hvilke som helst briller. Hvis du har et rundt ansigt, er versioner med firkantede eller rektangulære linser mere passende. Hvis du har et kantet eller trekantet ansigt, er briller med ovale eller runde linser det ideelle valg.

Bemærk: da briller er en interessant modeaccessory, er det nu muligt at anskaffe varianter uden dioptriske linser, som udelukkende bæres som et modeaccessory